Elektrisch Geruisloos Schoon Ultralicht varen met Torqeedo

Eenmaal elektrisch gevaren, wil je niet meer terug. Geniet ongestoord van de natuur én van elkaar. En wat denk je van de ronkende uitlaat van een benzine- of dieselmotor? Verleden tijd! Elektrisch varen is de toekomst. Hoewel… je kunt er vandaag al van genieten.

Torqeedo Travel en Torqeedo Cruise

Buitenboordmotoren van het Duitse merk Torqeedo zijn zeer efficiënt en van superieure kwaliteit. En daarmee een serieuze concurrent van de benzinemotor. Sensored is een officiële dealer van Torqeedo en kan jou goed adviseren welke motor bij jouw boot en vaarwensen past. 

Accu’s en uitvoeringen

Let op, om te kunnen varen heb je niet alleen een buitenboordmotor Torqeedo Cruise, maar ook een accupakket nodig. Sensored verzorgt de complete installatie zodat je meteen zorgeloos het water op kan. 

De motoren zijn leverbaar in kort- of langstaart uitvoering. Sensored kan ook een separate stuur- en afstandsbediening aansluiten.

De motoren van Torqeedo

Torqeedo Travel

De elektrische motoren Torqeedo Travel zijn gemaakt om mee te nemen. Dat is handig, bijvoorbeeld bij een motorbootje of kano. Een Torqeedo Travel gebruik je bij de kleinere bootjes. Je hebt met een Torqeedo Travel geen losse accu meer nodig.

Torqeedo Cruise

De elektrische motoren Torqeedo Cruise zijn de krachtigste elektrische motoren op de markt. Deze motoren kun je aansluiten op handbesturing of afstandsbediening. Met een Torqeedo Cruise heb je ook nog een accupakket nodig.

Welke motor past bij mijn boot?

Elke boot is anders. Welke motor bij jouw boot past, hangt af van meerdere factoren. Bekijk in de tabel het vermogen van iedere motor. 

Een slanke, lichte boot vaart bijvoorbeeld efficiënter dan een brede of zware. Maar ook het vaargebied is van belang. Als je op beschut water en kortere afstanden vaart, is een lichtere motor zoals de Torqeedo Cruise 2.0 of de Torqeedo Cruise 4.0 voldoende. 

Torqueedo VERMOGEN VERGELIJKBAAR METVOOR BOTEN
CRUISE 2.0 5-6 PKTot 6 m. lengte
CRUISE 4.0 8-10 PK Tot 8 m. lengte
CRUISE 10.020-25 PK Tot 10 m. lengte

BOOTLENGTE OP DE WATERLIJN4 M.6 M. 8 M.10 M.
ROMPSNELHEID (KM/U.) 91112,514
KRUISSNELHEID (KM/U.)78910

De maximumsnelheid is zo goed als gelijk aan de rompsnelheid van de boot. Dit heeft te maken met de vorm en de afmeting van het onderwaterschip, en wordt veroorzaakt door de boeg- en hekgolf bij een varend schip. Hoe hoger de snelheid, hoe meer energie wordt verbruikt voor het maken van golven. Een meer economische kruissnelheid ligt dus iets lager. Een indicatie vind je in de tabel.

Twijfel je welke motor bij jouw boot past? Neem voor advies vrijblijvend contact op met Sensored. Of maak een afspraak om de motoren te bekijken in de showroom. 

Hoe lang kan ik varen met elektrische motoren?

Hoelang je kunt varen met een elektrische motor hangt af van de boot, het gekozen accupakket en hoe hard je vaart. Bij ‘meer informatie’ zie je een inschatting per motor hoe lang je kunt varen. 

Hoelang gaat de accu van de motor mee?

Normaal gebruik betekent een levensduur van vijf tot zes jaar. Zorg ervoor dat je accu in topconditie blijft door:

  • De accu iedere twee/drie maanden op te laden door te varen of door de accu aan een acculader te hangen.
  • Aan het eind van het seizoen altijd de accu volledig opladen met een geschikte acculader.
  • Door de polen in te vetten met zuurvrije vaseline wordt oxidatie voorkomen.